wiellagers seat ibiza

De functie van wiellagers in een Seat Ibiza

Het is al sinds jaar en dag een van de meest betrouwbare en betaalbare auto’s op de weg: de Seat Ibiza. Dit type auto gaat lang mee, kan veel hebben en is compact. Daardoor is het een populaire auto bij mensen die nog niet zo lang rijden. Inparkeren is immers veel simpeler met deze wagen. Onderdelen kunnen echter zelfs in deze Seat wel eens slijten, en met name de wiellagers in de Seat Ibiza zijn wellicht ooit aan vervanging toe. Zeker wanneer je de auto tweedehands hebt gekocht dan bestaat de kans dat er zich een probleem voordoet in de wiellagers. 

wiellagers seat ibiza

Wat zijn wiellagers?

De wiellager is een lager die je vindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Elke auto heeft meerdere wiellagers. De wiellager zorgt dat het wiel vrij kan draaien. Zo hoeft er niet constant gesmeerd te worden tijdens het rijden. Dit was wel nodig in bijvoorbeeld oude koetsen. De wiellager is daarmee een zeer innovatieve uitvinding waar mensen dagelijks baat bij hebben. Toch weten niet veel mensen af van de details van dit handige onderdeel. Sturen doe je veel en vaak, dus dat tussendoor smeren niet meer nodig is, voorkomt veel problemen.

Probleem met de wiellagers

Juist doordat de wiellager zoveel druk moet verduren en zo’n belangrijke functie heeft, kan deze ook gemakkelijk slijten. Een versleten wiellager kun je op een aantal manieren herkennen. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn zodat je weet wanneer je naar een garage toe moet. Als de wiellager versleten is dan maakt deze een fluitend of brommend geluid. Je merkt het dus gelukkig snel wanneer er iets mis is met dit onderdeel. Met name wanneer je bijvoorbeeld door een bocht gaat dan kan het geluid zich voordoen. Zet bij twijfel even de radio uit en luister goed naar wat er gebeurt in de auto. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *