scooterrijbewijs

Alles dat je moet weten over het halen van een scooterrijbewijs

Wist je dat je vanaf je 16e al mag rijden op een brommer of scooter? Althans, nadat je jouw scooterrijbewijs hebt gehaald natuurlijk. Voor het besturen van gemotoriseerde voertuigen moet je een rijbewijs hebben in nederland. Dat rijbewijs haal je op je verjaardag of net iets ervoor. Als je bijna 16 bent, mag je alvast beginnen met het halen van je rijbewijs. Hoe dat in z’n werk gaat? Dat ontdek je hier.

scooterrijbewijs

Theorie en praktijk

Veel rijexamens bestaan uit twee onderdelen: theorie en praktijk. In het theoriegedeelte ga je nog niet de weg op. Je leert alles over verkeersregels, het voertuig en zaken als gevaar en voorrangsregels. Dat doe je door boeken te lezen over deze onderwerpen en door oefenvragen te maken. Uiteindelijk haal je het theorie examen door een test uit te voeren, bestaande uit vragen die multiple choice zijn. Daarvoor ga je naar het CBR. Het maakt niet uit waar je dat doet, het hoeft dus niet per se in je eigen regio te zijn. Wel is het belangrijk dat je een afspraak maakt. Afspraken maken voor je theorie examen kan via een rijschool maar het beste is om dit direct bij het CBR te doen. Ga daarvoor naar de website.

Het praktijkexamen

Het tweede onderdeel omvat praktijklessen en een praktijkexamen. Praktijk betekent zoiets als ‘in het echt’. Dat wil zeggen dat je nu dus de weg op gaat. Vaak ga je met een docent  eerst het voertuig leren begrijpen. Je gaat dan bijvoorbeeld eerst oefenen op een parkeerterrein of op een andere plek waar geen of nauwelijks verkeer komt. Zo kun je vast leren hoe je moet sturen, gas geven en remmen zonder dat je meteen een gevaar vormt op de weg. Daarna ga je de weg op en je voorbereiden op het praktijkexamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *